Mirela Ungureanu-Biser - Un exemplu de performanţă vocală

Foto autor Născută la Braşov (iunie, 1977), într-o familie de muzicieni cu ambiţii şi talente muzicale deosebite, Mirela Ungureanu-Biser “calcă” pe drumul muzicii deja de la început.

Micuţa Mirela şi-a petrecut întreaga copilărie într-o casă unde, de dimineaţa până seara târziu, se studia pianul, clarinetul şi teoria muzicii. Deja de la vârsta de un an, jucăriile ei erau creioanele, caietele de muzică, partiturile de pian cu poze şi pedalele de la pian. Deseori, de la vârsta de trei ani, stătea lângă pian şi asculta cum cântau fraţii ei mai mari.

Absolventă a Liceului de muzică “Tudor Ciortea” din Braşov la secţia Canto, nu numai că a îmbrăţişat şi a iubit arta cântului, ca şi sora ei mai mare, mezzosoprana de excepţie Mihaela Ungureanu-Binder – astăzi la Staadtsoper Wien -, dar a studiat de la vârsta de 19 ani în America cu bursă întreagă la West Virginia Wesleyan College, clasa profesorului William Whitesides. Masteratul le-a absolvit cu “Magna cum Laude” (la fel ca şi facultatea, e altfel), la Southern Illinois University (cu bursă integrală), la profesoara Jeanine Wagner, urmând cursuri de perfecţionare în arta cântului cu solişti de renume ai Americii: baritonul Luis Ledesma, soprana Kallen Esperian şi Prof. Carolyn Cansler.

Apreciată de fiecare dată de profesorii ei nu numai pentru calităţile vocale, ci şi pentru performanţele sale, Mirela Ungureanu-Biser se dezvoltă de la registrul de mezzosoprană până la cel de soprană lirică cu o flexibilitate remarcabilă.

Astăzi, ea impresionează printr-o voce frumoasă, fiind mereu într-un progres real, dar nu este de lăsat deoparte talentul ei actoricesc de care cântăreţii de astăzi au atâta nevoie, mai ales în lumea americană unde trăirile artistice puternice şi emotive sunt aduse pe scenă printr-o modernizare actuală a teatrului liric, cu argumente regizorale reale.

Mirela Ungureanu-Biser a cântat pe mai multe scene ale Statelor Unite ale Americii (West-Virginia, Florida, California, New York, etc.), fiind des pe scena Operei din Memphis, cu un repertoriu vast, de la operete şi până la opere ca Turandot, Macbeth, etc. Este o cântăreaţă modernă care se adaptează jocului actoricesc de scenă actual, ce îi completează calităţile vocale.

“În lumea operei americane este căutat modernul, flexibilitatea actoricească a cântăreţului /.../ Solistele de operă a generaţiei mele, au înţeles deja că, să arăţi bine şi să fi actriţă cu o voce frumoasă a devenit ceva normal. America şi-a format deja un nou ideal al operei. Publicul aşteaptă să aduci cu tine pe scenă frumuseţe, inteligenţă, talent şi voce!” (Mirela Ungureanu-Biser)

25.mai.2009
Dr. Corina Kiss