Ioan Corneliu Vasiliu „Un titan al dansului”

Foto album Kiss Anul acesta (2009) se împlinesc 10 ani de la moartea (octombrie) şi 79 de ani de la naşterea (iunie) unui “titan” în arta dansului românesc.

Viaţa mea s-a intersectat cu cea a “maestrului de dans” în toamna anului 1987, când la insistenţele lui am devenit mai întâi pianistă la Ansamblul folcloric “Poieniţa” de la Casa de Cultură Braşov (acum Centrul Cultural Reduta Braşov) şi la scurt timp cursantă în prima formaţie de dansuri sportive (Standard şi Americano-latine) de la Braşov pe o perioadă de ca. 6 ani.

Deja de la sfârşitul anului 1987, maestrul I.C.Vasiliu mi-a povestit de proiectul său de a scrie o carte cu caracter pedagogic despre dansurile sportive (foarte puţin cunoscute la vremea aceea în România). Din punct de vedere muzical –ritmic- am colaborat împreună urmărind casete video atât pentru desfăşurarea ritmico-melodică a discursului muzical, cât şi pentru expresivitatea şi exactitatea ritmului în pasul de dans. Sigur că toate aceste ritmuri desluşite atunci măsură cu măsură, timp cu timp au fost puse în practică în sala de dans de fiecare dată, iar în carte scrise amănunţit cu note muzicale (apărând toate complicaţiile ritmice ca: sincopa şi contratimpul –pe timpi, jumătăţi de timpi şi sferturi de timpi; diviziunile excepţionale –trioletul, cvintoletul, septoletul etc.). După o muncă grea, complicată şi minuţioasă de peste doi ani a apărut cartea Curs de dans pe piaţa românească (conţinând poziţii de dans, mişcarea capului, corpului şi a picioarelor, ritmuri de dans etc.). O carte cu succes! I.C.Vasiliu aducându-şi contribuţia la conturararea profilului de dans în general şi în special al dansului sportiv. Dacă privim această carte în ansamblu putem spune a fost o cercetare a autorului, captat fiind de dans şi muzică în aceiaşi măsură. Motorul cercetării fiind pasiunea şi afinitatea lui pentru dans, convins fiind că este necesară o lucrare care să explice pedagogic sfera dansului sportiv.

I.C.Vasiliu a fost totdeauna convins că, alături de pictură, de literatură, de muzică şi balet, dansul este şi el un component important în peisajul artistic.

Datorită pregătirii lui riguroase (cu mii de ore petrecute în sala de dans, fie el folcloric sau modern) dar şi a talentului său incontestabil a fost invitat să ţină cursuri de măiestrie în domeniul dansului: mulţi ani în Franţa (anii ’80), Moldova şi Ungaria (anii ’90) şi era în proiect Germania (anul 2000). Între anii 1991-1994 a fost vicepreşedintele Federaţiei României de Dans Sportiv (FRDS) arbitrând concursuri naţionale şi internaţionale. Multe oraşe din România (Oradea, Hunedoara, Bistriţa, Piteşti, Sf. Gheorghe, Braşov etc.) se pot mândri că talentatul, neobositul şi titanul dansator I.C.Vasiliu a adus dansul sportiv la o răspândire în întrega ţară prin “Cursurile de vară” pe care le ţinea în fiecare an. Aceste cursuri se doreau „a deschide corect ochii dansatorilor în arta dansului...Un pas de bază bine înţeles şi executat este pentru mine o mândrie!” (spunea însuşi I.C.Vasiliu).

I.C.Vasiliu a fost un antrenor de dans care atât în folclor, cât şi în dansul sportiv a refuzat rigiditatea teoriilor şi legilor, rămânând mereu un solitar îndrăgostit al dansului având crezul său: „Dansul trebuie să fie şi el un limbaj de comunicare între oameni!” (I.C.Vasiliu)

Au existat exprimări ocazionale referitoare la gândirea lui I.C.Vasiliu, unele contradictorii altele în afinitate cu el, însă motto-ul talentatului dansator va rămâne mereu acelaşi „liber chiar şi singur” (I.C.Vasiliu). De multe ori era văzut ca un artist rebel, ce vroia să distrugă vechiul stil de dans în descoperirea noilor conexiuni de paşi şi ritmuri, însă el vroia înainte de toate să fie luminos şi înţeles.

Ioan Corneliu Vasiliu a fost un creator al dansului care s-a implicat din ce în ce mai mult în arta dansului, dovadă stau anii ’70 cu “Suita Ardelenească” (folclor), anii ’80 cu coregrafii pentru diferite spectaole ale timpului (Samba, Salza, Bosa Nova, Cha-Cha, Quick Step, Swing, Charleston, Polka, Vals lent, Vals Vienez, Tango), anii ’90 cu intensitatea “Cursurilor de vară” şi cursurilor de dans pe diferite vârste şi gradaţii de la Braşov. A fost un maestru desăvârşit, ştiind să îmbine mişcările elegante ale dansului cu mişcări din balet, paşii de dans standart –de bază- cu arta step-ului şi nu în ultimul rând sentimentul cu trăirea emoţională a caracterului de dans.

Personal am fost de la început atrasă de talentul şi seriozitatea lui I.C.Vasiliu, nu numai pentru felul de a coordona o lecţie de dans era deosebit ci şi cum ştia să impună fiecărui cursant un stil nobil şi dragostea pentru dans. De aceea spectaolele mele pianistice sunt mai mereu secondate de o trupă de dansatori numindu-se „Darty Dancy şi muzica pianului” sau „Tangoul şi pianul”, mereu cu gândul la “Titanul I.C.Vasiliu”.

„Plecând ... subit şi prea curând dintre noi (la numai 69 de ani) rămâne o amintire vie” (Ioana Mihalcea –fiica sa) pentru oamenii care l-au cunoscut şi pentru cei care l-au înţeles şi iubit.

 

Dr. Corina Ungureanu-Kiss

Germania 12.febr.2009.